Lehet, hogy valakinek már a könyökén jön ki ez a téma, de állandóan beszélni és írni kell a biztonságos jelszó és a kétlépcsős bejelentkezés fontosságáról. 

Egy történet Marikáról és a feltört fiókjáról. Marika e-mail címe a felhasználóneve is, mint általában legtöbbünknél, tehát a felhasználónév megszerzése kipipálva, hiszen ezt bárki tudhatja. 

Egy napon Marika azt vette észre az e-mail fiókjában, hogy a legutóbbi bejelentkezés óta, az ovasatlan levelei olvasottra változtak, értetlenül állt a gépe előtt, mert előzőleg még 9 olvasatlan üzenete volt (jelzem, ha ez nem így lett volna, akkor élsőre észre sem veszi, hogy mi történt). Mivel más nem tudja a jelszavát, ezért azt gondolta, hogy valami gond lehet, esetleg feltörték a fiókját? Sajnos beigazolódott miután a névjegyzékét megnézte, hát eldobott mindent és leült. Üres volt! Mondom üres volt a névjegyzéke! 

Nem “csak” ellopták, hanem rosszindulatúan le is törölték. 

Megkérdeztem Marikát mi volt a jelszava? A válasza: Marika69

Szerinted ez biztonságos jelszó? Ugye, hogy nem. Ilyen és ehhez hasonló jelszavaidat azonnal cseréld le!

Javaslom, hogy a születési évedet, minden közösségi felületen rejtsd el! 

Vajon mekkora a felelősséged?, hogy erős védelme legyen a fiókjaidnak, (Jelszó és kétlépcsős bejelentkezés!) Mások adatait is tárolod, tehát az a minimum, hogy megteszed a kétlépcsős bejelentkezés beállítását, akár most! Marika sem járt volna így, ha a nagyon egyszerű jelszava mellett kettős bejelentkezést használ. Lehet, hogy egy kicsit nyers vagyok, de mások adatait is tároljuk magánszemélyként is, nem csak a miénket. Te mit szólnál hozzá, ha az adataid kikerülne egy idegenhez és ki tudja milyen célra használná fel? 

Világhírű biztonsági cégek figyelmeztetenek arra a tényre, hogy mára a 8 karakteres jelszavakat is sokkal könnyebben feltörik a hackerek, mint egy-két évvel ezelőtt.

Milyen jelszót ne használj:

amiben benne van a 

 • neved
 • beceneved
 • születési dátumod
 • családtagok neve
 • sorszámokat 12345678
 • egymás mellett lévő betűket (pl.: qwertzui)
 • 12 karekternél kevesebbet

Milyen biztonságos jelszót használj:

legyen benne

 • nagybetű,
 • kisbetű,
 • szám,
 • írásjel,
 • legalább 12 karakter hosszú, a felsoroltakat kombinálva,
 • különböző fiókjaidhoz más és más jelszavakat használj!

Pofonegyszerű módszerrel nagyon erős jelszót csinálhasz HVG cikk

Mi az, ami még fontosabb egy jó jelszónál?

A kétlepcsős vagy kétfaktoros bejelentkezés használata. Igen mondhatod, hogy ez macerás, még egy plusz dolog, amire figyelni kell. 

Akkor mást gondolnál, ha élesben átélnéd azt az érzést, amikor nem tudsz bejutni a fiókodba, vagy aki feltörte, olyan információkat szerez meg, amit nem igazán szeretnél más orrára kötni. 

Szóval a kétlépcsős bejelenzkezéssel nagyban tudod korlátozni a feltörés esélyét, hiszen a jelszavadon kívűl, SMS-ben vagy egy alkalmazásban kapott biztonsági kódot is be kell írni. A telefonod nagy eséllyel mindíg nálad van, ezért a két lépcsős bejelentkezés használatával tudod igazolni, hogy tényleg Te vagy és nem egy rosszindulatú adathalász.

Ingyenes ÉLŐ adás

Az átláthatatlant, megérthetem!

Hová küldjük a az élő adás információit?

Adatkezelési jelölő*

Adatkezelési jelölő

Sikeresen feliratkoztál, küldjük az információkat.

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

eDM

*

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest